Rechtsgebieden

Adoptie
Een procedure bij de rechtbank is nodig, omdat de adoptie-uitspraak uit het land van uw kind niet altijd in Nederland automatisch rechtskracht heeft. Alleen adopties uit landen die het Haags Adoptieverdrag hebben ondertekend, worden automatisch in Nederland erkend. Het gaat dan om adopties uit landen als BraziliŽ, Bulgarije, Colombia, Polen, RoemeniŽ, Zuid-Afrika, Sri-Lanka [zie landenlijst www.hcch.net].
Voor de adoptie zelf is hier in Nederland dan geen procedure meer nodig. Maar als u de voornaam van uw kind wilt wijzigen of de geboortegegevens van uw kind wilt laten vaststellen, is er wel een procedure in Nederland nodig.

Voor adopties uit landen die niet aangesloten zijn bij het Haags Adoptieverdrag, kunt u de rechtbank vragen om de buitenlandse adoptie-uitspraak voor Nederland te erkennn. Door zo'n erkenning ontstaat er in juridische zin een familieband tussen u en uw kind. Is in het land van herkomst geen adoptie uitgesproken, dan kunt u in Nederland een adoptieprocedure starten zodra u uw kind ťťn jaar hebt verzorgd. Het is raadzaam om voor dit eerste jaar de voogdij over uw kind te regelen. Bij deze voogdij-procedure kunt u de achternaam van uw kind laten wijzigen in die van uzelf. Verder kunt u ook een adoptieprocedure voeren, als u het kind van uw partner wilt adopteren of als u door draagmoederschap een kind hebt gekregen.

Aansprakelijkheidsrecht
Als regel draagt iedereen zijn eigen schade. Maar op deze regel bestaat een uitzondering als de schade door een ander is veroorzaakt. Die ander is bijvoorbeeld met zijn auto tegen u gebotst, of die ander is uw werkgever en heeft u in een onveilige omgeving laten werken, of die ander heeft kinderen die een bal bij u door het raam hebben getrapt. In dergelijke situaties kunt u van die ander verlangen dat hij de schade die u hebt geleden, vergoedt. Vaak is die ander voor een dergelijke schade verzekerd en raakt u verwikkeld in een discussie met een verzekeraar.

Mocht u schade hebben geleden door toedoen van een ander of bent u aansprakelijk gesteld omdat u aan iemand schade zou hebben berokkend? Ik sta u graag bij in deze discussie. Ook treed ik wel op in opdracht van een verzekeraar, voor haarzelf of voor haar verzekerde(n).

Contractenrecht
Contractenrecht is een ruim begrip, het gaat over contractuele verhoudingen. U kunt denken aan koop-, huur-, arbeids- en verzekeringscontracten. Het gaat over de totstandkoming van die contracten, de eventuele algemene voorwaarden, het beŽindigen van die contracten. Als u vragen hebt over uw contract of met uw tegenpartij in een discussie verzeild bent geraakt sta ik u graag bij.